S - Nest

9 maart 2021

Newton du Domaine d'Iron                                                                          Majesté de la Bruyère des Marais

**************************************************************************************************************************

Logboek

5 & 6 mei
De pups vliegen vandaag en morgen uit naar de nieuwe eigenaren. 8 weken met intensieve zorg, tranen van geluk en soms een traan van verdriet, veel liefde, knuffels/likjes en gebroken nachten zijn voorbij. Ik heb genoten van deze 5 prachtige Bleu vriendjes en ik ben super trots op Evi die als een zeer stabiele en zorgende moeder over haar kroost heeft gewaakt.
Teefje Paars blijft hier wonen en heet officieel: Souveraine de la Bruyère des Marais (Ruby).

Ik wens Esther, Ellen, Rebecca, Miranda heel veel plezier met hun Bleu pup.

Esther met Nala (pink)                                                                                               Ellen met Faas (blauw)

Martijn & Rebecca met Puck (lime)                                                                                  Miranda met Sepp (geel)

1 mei
De laatste dagen zijn aangebroken dat de pupjes nog bij mij zijn. We gebruiken deze dagen om ze nog met een aantal omgevingsfactoren in aanraking te laten komen. We zijn iedere dag met de doggyride naar de hei geweest of langs drukke straten gereden of de auto genomen om ze op een ander veld los te laten.

30 april
Spelen en uitdagen in de tuin.

29 april
AANDACHT28 april
Vanmiddag is de puppytest. De pups worden onderworpen aan diverse testjes die wordt afgenomen door een voor de pups onbekend persoon op een onbekend terrein. Gelukkig ken ik de tester, mijn vriendin Miranda Taal neemt vandaag de test af en deze wordt weer in Doetinchem gehouden bij goede vrienden van Rebecca. Het nestje van Isa (moeder van Evi) is hier ook getest. Een prachtige locatie en wederom weer mooi weer.

Note van Miranda: Zij heeft met veel plezier dit nestje Bleu's getest. Het is een mooi en stabiel nest met elke pup zijn eigen specifieke kwaliteiten en aandachtspunten. De pups nemen al veel ruimte, dus dat is een uitdaging voor alle nieuwe eigenaren om de band in het veld goed te bevestigen.

Er wordt goed en vlot 4 x per dag door de pups gegeten en nog een enkele keer wordt er bij Evi gedronken. We zijn bezig om het drinken af te bouwen. Immers gaan de pups volgende week naar de nieuwe eigenaren.

27 april
Koningsdag start met een vrolijke foto van een van de pupkopers! We gaan al vroeg met de doggyride naar de hei. Nu zijn er nog weinig wandelaars.

26 april
Dit moment van aandacht vragen is vastgelegd door een van de pupkopers. Ik ben echt wel trots op onze 5 vriendjes. En ook nog heel veel slapen.

25 april
De zondagochtend gestart met een wandeling over de hei (de la Bruyère des Marais) . De heide staat dan nog wel niet in bloei, maar het is een eerste kennismaking met de hei voor de pups.

24 april

Zaterdagmiddag weer met de wandelwagen bij mij door het bos gewandeld samen met Nina & Evi. En dan om en om uit de wagen en meewandelen.
Ze eten vier maal per dag heel goed hun brokken met vers vlees/vis helemaal op en drinken nog af en toe bij Evi. De nachten beginnen een ritme te krijgen: ze gaan om 22.30 uur in de ren met bench en mand. Ze worden rond 0.30 uur wakker voor de eerste keer en dan laat ik ze in de tuin uit. Om 4.30 uur is de twee keer en we staan samen om 6.00 uur op om de dag te laten starten.

Vrijdagavond nog een keertje met de pups naar hetzelfde veld gegaan en tevens bos. Het was weer een ware belevenis met alle 5.

23 april
Fotosessie gemaakt door Rebecca en haar nichtje Janneke die een middagje op de pups passen.
(v.l.n.r. Blauw, Pink, Violet, Violet & Lime in de mand, Geel, Lime)

22 april
Met de auto naar een afgelegen veld in het bos. Even rennen... en dat deden ze. Ze gingen alle kanten op en zonder angst of vrees.

21 april
Weer een nieuwe ervaring, samen in de doggyride naar het bos met Nina en Evi.

20 april

6 weken zijn de vriendjes vandaag en deze dag staat in het teken van een ritje met de auto naar de dierenarts. Ze waren even wat onrustig en ze piepten wat in de bench tijdens de rit, maar al snel waren ze in slaap gevallen. Bij de dierenarts mochten ze in de hal kennis maken met een volwassen labrador die rustig tussen de pups doorliep. Een heel mooi kennismakingsmoment met een andere hond. De pups zijn allemaal gecheckt op hart, oren, gebit en algehele conditie. Resultaat: alle pups 'goed gezond' verklaard.

Bij thuiskomst een mooie cadeau gekregen van Martijn en Rebecca: een rose donutmand(je) voor Ruby.
(v.l.n.r. Geel, Pink, Blauw, Lime en Violet)18 april

Vandaag een bijzondere dag! De geboorte van het eerste nest van 'de la Bruyère des Marais' in 2010 en dus 11 jaar oud. Helaas heeft Miranda recent afscheid moeten nemen van haar Naelle. Het eerste geboren pupje uit het nest van Sofie x Azor.
Gisteren was de tweede dag met veel zon en dus voor de pups een hele dag buiten in de tuin. Ze eten de brokjes nu in harde vorm en dus niet meer geweld. Dagelijks wissel ik de maatlijden af met een toevoeging van Energique, gekookte kip/zalm, lam, kalkoen of Royal Canin starter mousse. Vannacht een droge werpkist!. De pups geven aan wanneer ze naar buiten willen. Ik heb ze om 1.00 uur, 3.00 uur en 5.30 even naar buiten gelaten en dat werkt heel goed.

15 april

De geluiden die de pups buiten meemaken worden met de dag steeds normaler. Het overkomen van een vliegtuig, vrachtwagens die aan de voorzijde van mijn huis voorbij rijden, ambulance met de sirene aan. Ze worden steeds brutaler en dagen elkaar mee uit.13 april

Vandaag zijn de pups 5 weken. We gaan van drie vaste maaltijden over naar 4 vaste maaltijden. De vriendjes zijn al vroeg op, zo rond
4.30 uur/5.00 uur hoor ik de eerste geluiden. Evi mag ze dan even gaan voeden, voordat ze rond 6.30 uur hun eeste vaste maaltijd krijgen. We maken gebruik van de zonnige momenten om de pups naar buiten te laten gaan. Ze hebben het al heel snel in de gaten wanneer de achterdeur open gaat. De meeste plasjes en poep worden dan ook al buiten gedaan. De nieuwe eigenaren hebben een knuffel meegenomen. Deze wordt al netjes ingelegen, zodat zij deze straks weer mee naar huis kunnen nemen.

11 april
We wisselen de dagen buiten af met binnen spelen. Het is helaas nog te nat om de pups naar buiten te laten gaan. Ze eten hun voerbakje driemaal daags goed leeg. Wat betekent dat de brokjes met poedermelk en vers vlees worden gewaardeerd. Water drinken uit de grote waterbak van Nina en Evi is ook heel favoriet. Daarna is het spelen om vervolgens heerlijk een plekje te zoeken om in diepe slaapt te vallen.

9 april

Vandaag eindelijk een klein zonnetje en de pups met een nieuwe omgeving laten kennismaken: de wereld buiten. Voor de ene pup zonder drempel achter Evi aan naar buiten gerend, de andere pup netjes wachten bij de drempel, kijken en rustig over de drempel naar buiten. Opvallend hoe de pups zich vrij voelen. De wiebelbrug en tunnel waren favoriet en dat voor een eerste keer. Gelukkig konden we deze ervaring vandaag nog twee maal herhalen.

6 april

Vandaag voor het eerst gewelde brokjes gegeven met een beetje vleesmousse. Voor alle pups een feestje blijkbaar, want het was zo op, zonder aarzeling. Ook staat er sinds vandaag een waterbak in de werpkist en dit werd ook direct goed geproefd. Vandaag worden ze voor de 2e maal ontwormd.

4 april

Nog een paar dagen en de pups zijn 4 weken oud. Dat betekent dat ze langzaam aan over kunnen gaan op vaster voedsel. Dus zijn we begonnen met wat vleesmousse om te wennen. Komende week zullen hier ook geweekte brokjes aan worden toegevoegd. Goed voor hun kleine tandjes die nu al heel goed door beginnen te komen. Ook komen de vriendjes steeds meer uit de werpkist en lopen onderzoekend rond in de kamer. Vandaag was het ook knuffeldag.

2 april

Behoeft geen tekst......

31 maart

Gisteren en vanavond hebben de pups kennisgemaakt met de wereld buiten de werpkist. Heel voorzichtig liepen ze de kist uit en onderzochten de nieuwe omgeving. De een wat stoerder dan de ander. De tweede keer ging het al vlotter en was er al herkenning. Komende week zullen ze iedere dag even buiten de werpkist gaan. Daarnaast hebben ze vandaag ook nieuw speelgoed gekregen dat geluid maakt. Ook dat was reuze interessant.

30 maart

Vandaag zijn onze vriendjes 3 weken oud. Ze kleuren al donkerder en komen er al kleine tandjes aan. Ze gaan steeds beter lopen en houden elkaar goed bezig. Maar het merendeel van de vrijetijdsbesteding bestaat uit slapen....
Deze week zal hun ruimte worden vergroot en mogen ze uit de werpkist op ontdekking in huis.

Kleur

geboortegewicht

week 1 (16 maart)

week 2 (23 maart)

week 3 (30 maart)

Violet

418

1019

1649

2305

Blauw

396

871

1400

2016

Lime

362

673

1167

1744

Pink

464

1157

1853

2525

Geel

399

935

1688

2284
28 maart

Afgelopen dagen gaat de ontwikkeling van de 5 pups heel snel, ze gaan steeds beter zien, ze gaan horen, blaffen, ontdekken elkaar en ze zijn steeds wat langer wakker. Evi is een goede moeder, ze is zorgzaam, ze voedt ze goed en regelt dit grotendeels helemaal zelf, zonder dat ik haar naar de pups moet toe sturen. Inmiddels zijn de pups met 2 weken ontwormd en zijn hun nageltjes voor de twee maal geknipt.

21 maart
Dag van de lente. Er komen al kleine speetjes in de ogen van de pups en zo langzaam aan gaan de oogjes open. Ze krijgen steeds meer een gezicht. De blik in hun ogen is zo mooi en bijzonder. We gaan het deze week steeds meer zien ontwikkelen.


16 maart
De pups zijn alweer een week oud. Een week met veel emotie, vreugde, verdriet, slaap te kort en weer proberen te gaan genieten van de 5 prachtige pups van Evi.
Vandaag de stamboomnamen aan de Raad van Beheer doorgegeven beginnend met een S. Dat is de letter die Frankrijk hanteert voor alle pups die in 2021 worden geboren. Onderstaande namen worden aangevuld met de kennelnaam: ...... de la Bruyère des Marais .
Als de chipper komt, zullen deze namen daadwerkelijk aan de pup worden verbonden. Omdat ik een teefje houd, zal ik de komende weken gaan bekijken hoe de teefjes zich gaan ontwikkelen, voordat ik mijn keuze zal maken van één van de drie dames. Het teefje dat bij mij blijft, zal de stamboomnaam SOUVERAINE krijgen (als vernoeming naar haar moeder Majesté).

REUEN:
Saphir (Blauw)
Séraphin (Engeltje)

TEVEN:
Souveraine (Vorstin)
Silhouette (Silhouet)
Sagesse (Wijsheid)

12 maart
Verdrietig nieuws: het eerstgeborende pupje (reutje met de drie stippen op zijn rug) is helaas (geheel onverwachts) overleden. Een trieste gebeurtenis die mij diep heeft geraakt. Ons kleine vriendje krijgt symbolisch de naam Souvenir de la Bruyère des Marais. Op deze foto ligt hij tussen zijn broer en zus.

Op 9 maart 2021is Evi bevallen van 6 pups (3/3) uit de combinatie Newton du Domaine d'Iron en Majesté de la Bruyère des Marais. Het is voor Evi haar eerste nest. Na de geboorte van de tweede pup, zag ik Evi veranderen. Waar ze bij de eerste pup wat onwennig leek wat er van haar werd verwacht, ging het bij de volgende pups steeds beter en begon ze de pups goed droog te likken en te verzorgen.

Geslacht Gewicht (gr.) Kop/Stuit Kleur bandje
Reu 396 Kop Camouflage
Teef 418 Stuit Violet
Reu 396 Kop Blauw
Teef 362 Stuit Lime
Teef 464 Kop Pink
Reu 399 Kop Geel