Nieuws - van de la Bruyère des Marais

2021

5 & 6 mei
De pups vliegen vandaag en morgen uit naar de nieuwe eigenaren. 8 weken met intensieve zorg, tranen van geluk en soms een traan van verdriet, veel liefde en gebroken nachten zijn voorbij. Ik heb genoten van deze 5 prachtige Bleu vriendjes en ik ben super trots op Evi die als een zeer stabiele en zorgende moeder over haar kroost heeft gewaakt. Teefje Paars blijft hier wonen en heet officieel: Souveraine de la Bruyère des Marais (Ruby).

Ik wens Rebecca, Miranda, Esther en Ellen heel veel plezier met hun Bleu pup.

Ruby

13 april
De pups zijn al zeer regelmatig buiten en is het volop genieten.

12 maart
Verdrietig nieuws: ons eerst geboren pupje, reutje met de drie stippen op zijn rug is helaas overleden. Inmiddels heeft ons kleine vriendje een mooi plaatsje gekregen in de tuin.

9 maart
Evi bevalt van 6 prachtige pups, drie reuen en 3 teven. Zie logboek nest Evi 2021


Het nieuwe jaar staat in het teken van Evi. Op 24 december is Evi loops geworden en dat betekent dat er een spannende tijd aan gaat komen. We laten haar dekken door Newton du Domaine d'Iron die in Frankrijk woont. Nu met de huidige corona maatregelen blijft het reizen naar het buitenland altijd afwachten. Evi wordt in totaal 4 x gemeten op de hoogte van de progrestoronwaarde bij de Universiteit Gent. Op dinsdag 6 januari krijgen we groen licht om naar Frankrijk te gaan. Na onze ontmoeting met Melissa, de eigenaresse van Newton en de momenten van Newton en Evi samen, is het dan vier weken wachten op de echo. Deze tijd duurt altijd erg lang... maar dan is het zover. Op 2 februari gaan we terug naar de Universiteit van Gent om daar een echo te laten maken.

Het is positief nieuws, Evi is drachtig. Wat een mooi en fijn bericht. De komende weken staan in het teken van de dracht van Evi en de voorbereidingen op de pups.


Evi en Newton in Frankrijk                                                      De echo op 2 februari in Gent                                          Evi 8 weken drachtig

2020

Afgelopen voorjaar/zomer zijn we diverse malen op een vroege ochtend of begin van de avond het veld in geweest om op post te zitten (kraaien, duiven, ganzen en eenden). Een mooie ervaring voor ons beiden.

April: door het coronavirus zijn we meer thuis dus hebben we ook meer tijd voor wandelingen en trainingen.

Najaar 2019 - jachtdagen Belgie.

Een kleine impressie van een aantal jachtdagen met Evi. Voor Evi is dit najaar haar eerste echte jachtseizoen. We gaan bijna elke week een keer mee op en jachtdag. Het is genieten hoe allert ze is in het veld, steady op post en iedere keer weer bij leert.


17/08/19 Tweede SJP-B diploma voor Evi met 77/80 punten. Tevens voor de tweede maal 1e geworden in de B!

30/06/19   Franse clubmatch in Bainast (Fr.). Op een mooie locatie bij een chateau werd dit jaar de expostion Nationale d'elevage gehouden van                     CEPPA. Er waren 53 Bleu's ingeschreven. Evi heb ik uitgebracht in de 'class travail'. Zij kreeg een Excellent en tevens een mooi rapport. De                     kers op de taart, is dat Evi deze dag BESTE TEEF is geworden. Heel blij met dit resultaat!

04/07/19 In alle vroegte op de ganzenjacht met Evi.

20/04/19 Wandeling in de Lunterse kuil. Mijn meiden.

foto's gemaakt door Hanneke Dijkman

23/12/18    Mooi resultaat voor Evi. Op de Kerstshow in Venray behaald Evi het 1e Uitmuntend met BOB/CAC/CACIB en is tevens Nederlands                                       Kampioen geworden (keurmeester mevr. F. Lochs-Romans)

16/12/18     Op de Winner tentoonstelling haalt Evi het 1e Uitmuntend met BOB/CAC/CACIB en krijgt tevens de titel WINSTER 2018 achter haar naam                     (keurmeester dhr. J.H. Eberhardt - DE)

17/9/18      Een mooie zonnige SJP dag in Zwiep. Klokslag 8.00 uur zaten we bij de eerste proef 'down houden' en 'kort apport' te wachten.
Vervolgens de inmiddels gevreesde 'zoek verloren', maar dit keer een welverdiende 10! Volgen en uitsturen, 2 x 10. Het markeren                     blijft altijd spannend, maar Evi markeerde voor een 10!. De laatste twee proeven 'over water en 'uit water', beide een 8. Een dikke                     B-diploma met 76 punten. En in de middag bleek ook nog eens een 1e plaats! Een mooie afsluiting van de SJP's voor dit seizoen.

18/8/18      Op de SJP van de Epagneul Vereniging Nederland wordt Evi 2e in de C-klasse. Weer mooie cijfers - 46/50 punten - en net geen B-diploma.                     Markeer een 10 en Over diep water 9!

4/8/18    Evi haalt haar eerst SJP C-diploma in Vriezenveen. Helaas was de verloren zoek niet voldoende, waardoor we net geen B-diploma hebben                 behaald. Maar voor de eerste keer prachtige cijfers en een C-diploma met 46/50 punten. Markeer een 9 en Over diep water een                 8.  Trainingsmaatje Angeline met Wokbe heeft ook haar eerste C-diploma behaald op deze zomerse dag.

29/6/18 Dagje Bloemendaal aan Zee. Even afkoelen na al een aantal hete weken....

8/4/18      Trainen in Frankrijk op uitnodiging van de eigenaar van Jazz (vader Evi). Prachtige dag en mooi Franse velden.

4/11/17   Op de Dogshow Bleiswijk heeft Evi een Uitmuntend met BOB/CAC/CACIB gehaald in de gebruikshondenklasse.

29/09/17    Laatste jeugd veldwedstrijd dit jaar in Hulst met Evi. De eerste loop is door een hoge groenbemester en aan het eind van het perceel gaan                     er twee fazanten op. Helaas door Evi geflusht. In de middag krijgen we een tweede loop door een bietenveld. Hier laat Evi zien dat ze goed                     en snel het veld kan bejagen. Het levert ons een tweede Eervolle Vermelding op van keurmeester Walter Kleijsen en Gilles Mast.

13/09/17    Jeugd veldwedstrijd te St. Annaland. Mijn eerste veldwedstrijd met Evi in het najaar en dan ook nog eens een zeer stormachtige dag. Evi                     krijgt drie beurten en in al deze lopen gaat ze zeer gedreven en passievol door de groenbemester, klaver en de hoge bieten. Helaas geen                     wild vonden, maar keurmeester Jack Bolle geeft haar een Eervolle Vermelding voor haar wijze van jagen.

foto's: Marleen Berkhout

17/07/17   8 prachtige pups van RENOIR X FIDJI vandaag 3 weken oud (de eerste 7 zijn een reu, de laatste is het teefje).

16/06/17    GEBOREN uit de combinatie Renoir de la Bruyère des Marais x Fidji - 8 pups (1 teef en 7 reuen).  Renoir is door mij gefokt en een broer van                     Nina (18 april 2010). Hij woont bij Erik en Anita Berendsen waar ook moeder en pups zijn.  Voor meer informatie over Renoir zie                     'Resultaten nest Sofie. Voor interesse in een pup, stuur een mail via 'contact & info ras'

14/5/17    Nationale Elevage Rambures (Fr.) De Franse clubmatch van de Epagneul Bleu de Picardie, Picard en Pont-Audemer. Op een prachtige locatie                   in Rambures achter het chateau! Het was een mooie dag met prachtige resultaten voor Evi, Elvis, Loustic, Renoir en papa Jazz.

28/4/17    Veldwedstrijd Steenbergen. Evi haalt op haar eerste veldwedstrijd in het voorjaar een 3e Zeer Goed. Een mooi arrêt op fazant! Wat een                     verrassende aktie van Evi en dat op de leeftijd van 11 maanden.

05/2/17     Evi - 8 1/2 maand

13/01/17   Even trainen in de sneeuw met Nina & Evi

02/10/16   Dag lieve Sofie                                                      14 juli 2005 - 2 oktober 2016


Ik zal Sofie enorm missen, zo'n fijne hond, zo lief, aanhankelijk en veel mee beleefd op wedstrijden/proeven.
Gelukkig mag ze voortleven in haar 5 kinderen en 3 kleinkinderen, waarvan Nina en Evi bij mij wonen.

16/09/16   Even genieten van de drie meiden en Evi die zo snel groter wordt.

27/07/16   MAJESTÉ de la Bruyère des Marais....

20/07/16   Evi woont vanaf 15 juli in 't Gooi!

26/06/16 Een bijzonder moment............

23/5/16 Hoera, Isa is bevallen van drie prachtige pups (twee reutjes en één teefje).

15/5/16   Even een bakkie na een heerlijke boswandeling

5/5/16   Lang weekend in Retranchement

Op een prachtige camping gelegen aan het natuurgebied het Zwin heerlijke dagen gehad. Zo mooi daar......

2/4/16   Koppelwedstrijd op de Glind (Barneveld) Voor de gezelligheid deelgenomen aan de Koppelwedstrijd samen met Ingrid en haar Toller Brass.                 Een verrassend resultaat: 3e geworden! (Aantal deelnemende koppels was 34)

12/02/16   een mooie dag om te trainen en een foto van onze Bleutjes


(vlnr: Dali, Naelle, Loustic, Nina en Sofie)

01/01/16

Cheers!

30/10/15   Jachtdag in Frankrijk

Hanneke nodigde mij uit om mee te gaan naar Frankrijk, in de buurt van Abbeville, om daar te jagen. Wat een bijzondere en mooie jachtdag. Zowel de locatie, het ontvangst op een landgoed met lunch, als de jacht op patrijzen en fazanten. Sofie en Nina hebben samen goed gewerkt en mooie apporten gehad. Het was prachtig weer, gezellige sfeer, mooi tableau en dus een jachtdag om in te lijsten......

19/07/15   Na de training een heerlijke lunch in het veld

05/07/15   weekendje Lutten, even niets en lekker trainen

18/04/15    Veldwedstrijd Zuidzande. Vandaag te gast bij de Fam. Luteijn in Zuidzande voor de Voorjaarsveldwedtrijd georganiseerd door de Bracco                     Italiano Club. Een prachtige dag & mooie velden met veel patrijs en fazant. Helaas liep Nina het patrijs eruit. Op een ander veld hadden we                      geen wild meer. Zie onderstaande foto (links onder), waar te zien is dat het patrijs opvliegt.

24/03/15 Vernieuwde website!

01/01/15 Bloemendaal aan Zee. Uitwaaien aan 't strand van Bloemendaal aan zee....en er stond een stevige zuidwester wind !!23/11/14 Jachtdagen in België
We hebben weer twee mooie jachtdagen mogen beleven in België. Nina mag zowel voor de voet jagen door bossen en velden, maar ook op post staan. Zo heeft ze afgelopen keer haar eerste houtsnip ervaring opgedaan. Verder heeft ze heerlijk gewerkt en zo passievol. We hebben nog een paar jachtdagen in het verschiet.

Nina met haar eerste bécasse (houtsnip)

13/10/14 Uitnodiging Continentale bokaal II
Maandag 13 oktober waren we uitgenodigd voor de Nationale Kampioenschapsveldwedstrijd Continentaal II Solo. Deze wedstrijd wordt gehouden voor de honden die zich dit najaar hebben gekwalificeerd op één van de gehouden veldwedstrijden in Nederland. Het was een gezellige 'reunie' van bekenden met mooie resultaten voor 4 honden die deze dag een kwalificatie hebben behaald. Nina kon de verleiding van het haas in haar veld helaas niet weerstaan........................03/10/14 1e Uitmuntend veldwedstrijd Zuidzande
Op de veldwedstrijd in Zuidzande is Nina gisteren 1e geworden met de kwalificatie Uitmuntend. Wat een prachtige velden met fazanten. Nina krijgt een perceel bieten aangeboden naast riet met een singel van bomen aan het einde van dit perceel. Ze jaagt goed en komt na een paar minuten vervolgens in de verwaaiing van wild. Ze trekt aan en staat kort daarop strak voor. Ik loop rustig naar haar toe, we couleren kort en het bouquet aan fazanten vliegt op. Op het schot gaat Nina direct zitten en is steady. We moeten nog 3 minuten lopen om onze loop af te maken. Nu geen fouten maken!!! Dat gebeurt ook niet...... Vervolgens het apport dat moet worden gehaald na het maken van een punt. Ook dat doet Nina prima.
Wat een prachtige dag, mooi weer, geweldige wildstand en een mooi resultaat.


27/09/14 2 x KNJV A diploma voor Nina
Afgelopen drie weken hebben we drie KNJV proeven gelopen (Vught, Emst en Hoofddorp). In Vught hebben we direct onze eerste KNJV A diploma gehaald. Wat een geweldig moment als Nina met de duif terugkomt van de dirigeerproef. Op de proef in Emst zat Nina heel snel op het zitpunt. Zodra ik haar richting de duif stuurde, was ze niet meer te stoppen en liep rechtstreeks naar de helpers. Jammer..... het zag er zo strak uit. In Hoofddorp heeft ze weer keurig geluisterd en hebben we hier onze tweede KNJV A diploma gehaald.


foto's: Kees Tetteroo (dirigeerproef Emst 20 september 2014)

26/04/14 Nationale Elevage Amiens (Fr.)
Drie maal een Excellent voor Nina, Dali & Isa!!

12/04/14 Koppelwedstrijd op de Glind
Samen met Hanneke heb ik meegedaan aan de koppelwedstrijd, waarbij je met twee honden (retriever/staande hond of spaniel) een koppel vormt. 5 proeven met drie apporten. Sofie als A hond en Jill als B hond. Sofie heeft drie slepen en een verre dirigeer super uitgewerkt. Jill heeft de blinds en de markeerapporten in rap tempo binnengehaald. Een prachtige locatie, mooie proeven en we waren echt een team. Met een 6e plaats en 395 punten (v/d 25 koppels) gingen wij met een tevreden gevoel naar huis. En Sofie met haar ruim 8,5 jaar nog in haar element tijdens het werken.

06/04/14 Beste jachthond....
Binnen onze Nederlandse Vereniging voor Epagneul bleu de Picardie, Epagneul Picard en Epagneul Pont-Audemer is Nina in 2013 de beste jachthond geworden. Een mooie wisseltrofee staat nu op de schouw te pronken!

30/03/14 Voorjaars veldwedstrijden
Afgelopen maand heb ik met Nina deelgenomen aan drie veldwedstrijden in Nederland. Mooie wedstrijden met veel patrijzen! Helaas voor ons dit voorjaar geen kwalificatie. Wel mooie woorden van de keurmeester over het passievolle jagen van Nina door het veld. Daar moeten we het nu mee doen.... Veldwerk is en blijft een spel van geluk hebben.

01/01/14 Nieuwjaarswandeling op het strand van Bloemendaal aan zee


22/12/13 Fazantenjacht in België. Vandaag met Nina weer te gast in België op een fazantenjacht. Een jacht voor de voet in bossen én open veld. Ze                 heeft goed gewerkt door struiken en bramen (ja, ja, ze kan het wel!) en de fazanten die voor haar waren, goed geapporteerd. En heel braaf                 een voorbijgaande haas gerespecteerd. Een dag waarvan ik enorm kan genieten als ik Nina zo aan het werk zie. Zoveel passie in dat meisje.

15/09/13 Een jachtdag in België
Samen met Nina ben ik naar België geweest voor een jachtdag op patrijs. Wat een prachtige ervaring voor ons beiden. Het was een jacht                 waarbij Nina zowel voor de voet mocht jagen door de bieten, als op post moest staan.

25/05/13 Exposition Nationale d'elevage St. Viatre (Fr.)
Op een prachtige locatie in St. Viatre was dit jaar de clubmatch van de Franse rasvereniging van de Epagneul Bleu de Picardie, Epagneul                 Picard en Pont Audemer.

08/04/13
Even geen wedstrijden, geen trainingen, maar heerlijk uitwaaien op het strand van Bloemendaal aan Zee. Wat een genot zoveel blauw om je heen.......


Nina, Sofie, Naelle en Dali

05/04/13 Voorjaarsveldwedstrijd Epagne (Fr.)
Als afsluiting van het veldwerkseizoen van dit voorjaar, zijn we naar Epagne (Fr.) gereden. Daar zijn nog echt schitterende velden om in te                      lopen.......... Ik heb genoten van Nina en haar manier van jagen door het glooiende veld. Ze heeft 18 minuten aan een stuk door gejaagd.                     Helaas, geen patrijs voor Nina. Een mooie dag, een ervaring rijker, maar veel te koud voor de tijd van het jaar!!.

30/03/13     Zweetspoorproef F De Lutte (500m 24 uur)
Vandaag de grote dag voor Sofie...... Na intensief trainen op diverse zweetsporen, zijn we naar De Lutte gereden. Onderweg begon het                     (wederom) te sneeuwen en op de locatie zelf lag een laagje sneeuw. In een prachtige jachthut met de openhaard aan, werden we welkom                     geheten. We mochten het spits afbijten, door als eerste te starten. Sofie begon zeer goed op het zweetspoor, totdat het haas aan haar                     voorbij ging. We waren allebei afgeleid en van de wijs. Maar na een korte time out, pakte Sofie het zweetspoor weer op. Ze ging                     geconcentreerd verder door de bossen in De Lutte. Alle 3 de verwijspunten hebben we gezien en gemeld. Door het haas, hebben we het                     wondbed gemist, maar na ongeveer 500 meter kwamen we bij het ree. Met een ZEER GOED en 82 punten heeft Sofie haar 1e kwalificatie                     op een Zweetspoorproef F binnen.08/03/2013     Veldwedstrijd Chaam (open klasse)
Afgelopen vrijdag startte het seizoen van de voorjaarsveldwedstrijden. In de eerste loop die 11 minuten duurde over een kale akker van                         geschoren mais vindt Nina geen patrijs. Ze jaagt goed en vlot en dit geeft ons in de middag een tweede loop. Vrijwel vooraan in het iets                         wat ruige veld staat Nina vol overtuiging voor op patrijs en ze zet het koppel goed vast. Ik loop direct naar Nina toe om samen te gaan                         couleren. Het koppel patrijzen springt en ik schiet meteen. Nina gaat zitten en is super steady. Het is even niet te geloven, maar het punt                         op patrijs is gemaakt. Deze actie van Nina leverde ons een 1e prijs op met de kwalificatie ZEER GOED!16/02/2013     Zweetspoor training met Sofie. Sinds aantal maanden train ik met Sofie voor een Zweetproef F (20 tot 24 uur oud & 500m). Het is erg                         leuk, maar ook heel intensief voor Sofie (en voorjaagster!). Sofie goed op het spoor door het bos en over paden als beloning het reeenvel

25/11/2012     Winner show te Amsterdam. Parisienne de la Bruyère des Marais (Nina) is vanaf vandaag Nederlands Kampioen!! Tevens toegekend de                            titel Winster 2012 en het BOB/CAC/CACIB. (keurmeester dhr. W. Hochstenbach)13/10/2012 Veldwedstrijd te Chipilly in Frankrijk.
Een lange rit die de moeite waard was. De wedstrijd werd georganiseerd door de Franse rasvereniging en daar laat Nina zien waar ze voor is gemaakt. In het bietenveld zet ze de fazant vast en samen gaan we voor dat punt. Vervolgens apporteert Nina netjes de fazant. Daarna moeten we nog 7 minuten verder jagen en dat doet ze met veel passie en dan.......gaat de toeter voor het einde van de loop. Nina behaald hiermee de kwalificatie 2 Tres Bon!!.

23/06/2012 Buitenshow te Uden
Uitmuntend voor Nina tevens BOB/CAC/CACIB. Keurmeester dhr. Th. Leenen (B).

13/05/2012 EXPOSITION NATIONALE D'ELEVAGE 2012 ABBEVILLE (Fr.)
Dali, Naelle en Nina zijn uitgebracht op de Franse clubmatch van de rasvereniging. Gezellige show in een prachtig stadspark in Abbeville, veel bleus (48) en prachtig weer.

08/01/12 Nestreunie in Lunteren.
Vandaag met Sofie en haar 5 pups met eigenaren het nieuwe jaar ingeluid. Dit was een gezellige bijeenkomst met tussendoor wat proefjes voor de honden. Azor woont helaas voor deze reunie te ver weg en staat er op om het plaatje compleet te maken.12/12/11 Kerstshow Wijchen (keurmeester mevr. R. Lochs)
Nina heeft vandaag een Uitmuntend gehaald, tevens toegekend het BOB/CAC/CACIB

03/09/11 TAN et RAE à Morcourt (Fr.) met Nina


Test d'aptitude Naturelle et Rapport à l'Eau.
Een mooie en bijzondere ervaring in de velden van Frankrijk. Wel een Brevet voor het apport uit water. De TAN (aanlegtest op kwartels) laat nog op zich wachten.

30/04/11 EXPOSITION NATIONALE D'ELEVAGE 2011 AMIENS (Fr.)
Het was een mooie dag met prachtige resultaten voor allemaal!! Zowel papa Azor als mama Sofie en vier nakomelingen waren aanwezig.......en niet voor niets!

Plaatsing Jeugd klasse (Nina 1e!!) Nina (Excellent)

09/10/10 KNJV MAP A diploma met Sofie gehaald!! (zie uitslagen)

08/08/10 Moeder & dochter...17/05/10 Lekker buiten eten... en ook veel slapen.


18/04/10
Vandaag zijn de pups geboren. Sofie heeft 4 meiden en 1 ventje gekregen.


25/03/10
'Logboek dracht' gemaakt. Nu is een en ander te volgen hoe het met Sofie gaat tijdens de laatste weken van haar dracht.

19/03/10
Yes!!.... Sofie is drachtig!!
Vandaag is in Sleeuwijk de echo gemaakt én met goed bericht!!

23/02/10
Op 31 januari zijn er tijdens de winterjachttraining door Nico Romberg foto's gemaakt van Sofie in aktie

16/02/10
Vandaag is Sofie door Azor in Frankrijk gedekt. De volgende dag is Sofie voor een tweede maal gedekt. Over vier weken zal er een echo worden gemaakt om te kijken of Sofie drachtig is.

04/02/10
Sofie is vandaag loops geworden. Over een aantal dagen zullen we richting Frankrijk rijden om Sofie te laten dekken door Azor.

---------------------------------------------

2009

07/09/2009

Sofie heeft haar KNJV A-diploma gehaald met 89 punten en tevens 1e geworden!

08/08/2009
Fotosessie van Sofie.........de la bruyère des marais

06/06/2009:
We hebben meegedaan aan de eerste OWT (Orweja Working Test) in Nederland. Deze werd gehouden in Almkerk. Een bijzondere ervaring!

02/05/2009:
Sofie heeft in Frankrijk (Amiens) op de Clubmatch van de Epagneul Bleu de Picardie een 'Tres Bon' gekregen. Er waren in totaal 60 bleu's ingeschreven! Azor is 4e geworden in de open klasse reuen

10/01/2009:
We mogen mee op de ganzenjacht. Wat een bijzondere ervaring voor zowel Sofie als mijzelf. Een prachtige ochtend waar Sofie uiteindelijk 10 ganzen apporteert.

----------------------------------------
2008

In september 2008 heeft Sofie 2 KNJV MAP-B diploma's gehaald!
10 augustus 2008 heb ik Azor thuis in Frankrijk opgezocht.